طبیعتاً قیمت و نرخ هر ماده و مصالحی که در ساختمانسازی به کار میرود میتواند بر روی کل هزینههای ساختوساز مؤثر باشد و نبشیها نیز از این قاعده مستثنی نخواهند بود.
نبشی چیست؟
نبشی (Angle bar) در حقیقت یک قطعه فولادی است که دارای دو ضلع عمود بر هم بوده و نام آن از واژه نبش به معنی گوشه و زاویه گرفته شده است. اگر دو بال نبشی هم اندازه باشد با حرف V و اگر دو بال هم اندازه نباشند با حرف L نشان داده میشود. نبشیها میتوانند انواع مختلفی از نظر استاندارد تولید، سایز و ابعاد، ضخامت، جنس و ... داشته باشند. این قطعات میتوانند کاربردهای متعددی در صنعت ساختمانسازی داشته باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند
- نبشی کشی در ساختمان برای مهار دیوارها
- استفاده در چارچوب در و پنجره
- ساخت ساپورت لولههای تأسیساتی و سینیهای کابل برق
- ساخت قفسه های آهنی
- اتصال تیرآهن به بیمها در ساختمان
- ساخت ستون و خرپا
- ساخت قفسه آهنی
تاثیر قیمت نبشی بر ساختمانسازی
همانطور که گفته شد نبشی در کنار قطعات فولادی دیگری همچون تیرآهن، پروفیل و میلگرد از پرکاربردترین محصولات فولادی در صنعت ساختمانسازی هستند و در بخشهای مختلفی از ساختمان از آن استفاده میشود. هر ماده و متریالی که در ساختوساز به کار میرود قیمت و نرخ مشخصی دارد، به همین دلیل میتواند به صورت مستقیم بر روی هزینههای کلی ساختوساز مؤثر باشد. هر عاملی که بتواند بر روی قیمت نبشی تاثیر داشته باشد میتواند در نوسان قیمتهای ساختمانسازی نیز مؤثر باشد. در حقیقت هرچقدر هزینه نبشی و مقاطع فولادی دیگر افزایش پیدا کند، هزینههای نهایی ساختمان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
عوامل مؤثر در قیمت نبشی
نبشی همچون سایر مصالح ساختمانی دارای قیمت مقطوع و مشخصی نیست و قیمت آن بر اساس پارامترها و عوامل مختلف دچار نوسان میشود و همین امر باعث میشود که هزینههای کلی ساختمانسازی نیز نوسانات زیادی داشته باشد. از جمله مهمترین عواملی که بر روی قیمت نبشی و در نهایت قیمت ساختمانسازی مؤثر هستند میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
نوع نبشی و حجم مورد نیاز
نبشیها میتوانند انواع مختلفی از نظر سایز، ابعاد، وزن، متراژ، استاندارد تولید، آلیاژ سازنده و... داشته باشند و طبیعتاً قیمت هرکدام از آنها متفاوت از سایرین خواهد بود. همچنین حجم مورد نیاز نبشی نیز میتواند بر روی قیمت آن تاثیر داشته باشد. در نهایت نوع نبشی و حجم مورد نیاز آن میتواند بر روی هزینههای نهایی ساختمانسازی مؤثر باشد.
نرخ ارز و نوسانات آن
در حال حاضر اقتصاد کشور به گونهای است که نرخ تمام کالاها تحت تاثیر مستقیم نوسانات ارزی و دلار است. قیمت نبشی نیز به شدت تحت تاثیر این نوسانات بوده و با افزایش نرخ ارز، قیمت آن افزایش پیدا کرده و در نهایت هزینههای ساختمانسازی نیز بالا میرود. در اصل ارز میتواند به صورت مستقیم بر روی قیمتهای ساختمانسازی مؤثر باشد.
نوسانات بازار فولاد
نوسانات بازار فولاد که میتواند ناشی از نوسانات نرخ ارز، نوسان میزان عرضه و تقاضا، هزینههای تولید و حمل و نقل، سیاستهای داخلی و خارجی و ... نیز میتواند تاثیر مستقیمی بر روی قیمت نبشی و محصولات فولادی دیگر داشته باشد و این تاثیر میتواند در هزینههای کلی ساختمانسازی نمود پیدا کند.
هزینههای تولید نبشی
نبشی همانند هر محصول فولادی دیگر میتواند هزینههای تولید متعددی داشته باشد که شامل دستمزد کارگران، هزینههای انرژی و هزینه تهیه مواد اولیه، هزینه حمل و نقل و ... خواهد بود. افزایش یا کاهش هر کدام از این هزینهها میتواند به صورت مستقیم بر روی قیمت نهایی نبشی تاثیر داشته باشد و در نهایت مستقیماً هزینههای ساختوساز را تحت تاثیر قرار بدهد.
شرایط صنعت ساختوساز و مسکن و میزان تقاضا
تقاضا برای خرید نبشی بهشدت تحت تأثیر وضعیت اقتصادی، وضعیت پروژههای ساختمانی و فعالیتهای مربوط به ساختوساز خواهد بود و طبیعتاً هرچقدر میزان تقاضا افزایش پیدا کند، قیمتها نیز افزایش پیدا میکند. افزایش قیمت نبشی نیز در نهایت میتواند منجر به افزایش قیمتهای ساختمانسازی شود.
سیاستهای دولتی
یکی دیگر از مهمترین پارامترهایی که میتواند به صورت مستقیم قیمت همه مصالح و متریال های ساختمانی را تحت تاثیر قرار بدهد، سیاستهای دولتی است. در حقیقت سیاستهای دولتی میتوانند تعیینکننده تعرفههای واردات و صادرات، تعرفههای مالیات، قیمت مواد اولیه و ... باشد و همه این عوامل میتوانند بر روی قیمت نهایی نبشیها و سایر محصولات فولادی شوند. هرگونه نوسانی که در اثر این سیاستها در قیمت نبشی ایجاد شود میتواند مستقیماً بر روی قیمتهای نهایی ساختمانسازی مؤثر باشد.
بهترین راهکار مدیریت تاثیر قیمت نبشی بر ساختمانسازی
همانطور که گفته شد عوامل و پارامترهای مختلفی میتوانند به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر روی قیمت نبشیها و ساختمانسازی مؤثر باشند. برای آنکه بتوان تاثیر قیمت نبشی بر ساختمانسازی را به شیوهای منطقی و اصولی مدیریت کرد باید از راهکارهای مختلفی استفاده کرد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
برنامهریزی هدفمند و دقیق
به صورت کلی برنامهریزی در هر حوزهای میتواند به مدیریت بهتر و اصولیتر جنبههای مختلف آن کمک کند. داشتن یک برنامهریزی دقیق و مدون میتواند در کاهش هزینههای ساختوساز بسیار مؤثر باشد. برنامهریزی دقیق میتواند شامل مواردی همچون برآورد دقیق حجم نبشی مورد نیاز، شناسایی برندهای معتبر عرضهکننده نبشی، پیش خرید مصالح در زمان تقاضای پایین، توجه به نوسانات ارزی و بازار و ... خواهد بود.
استفاده از فناوریهای مدرن
امروزه استفاده از تکنولوژیهای مدرن و نوین در صنعت ساختمانسازی اهمیت بالایی دارد و میتواند به کاهش هدر رفت انرژی و مصالح و همچنین صرفهجویی در هزینهها کمک کند. استفاده از نرمافزارهایی همچون نرمافزارهای مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) میتوانند به پیمانکاران کمک کنند تا نیازهای واقعی پروژه را بهتر و دقیقتر تخمین بزنند.
خرید عمده مصالح
خرید عمده نبشی و سایر مصالح میتواند یکی از بهترین راهکارهای کاهش هزینهها و صرفهجویی در هزینههای نهایی پروژهها باشد. این کار خصوصاً برای پیمانکاران که در مقیاسهای عظیم فعالیت دارند میتواند صرفه اقتصادی بسیار زیادی به همراه داشته باشد و در نهایت بسیاری از هزینههای ساختوساز را کاهش میدهد.
انتخاب تأمینکنندگان مناسب
انتخاب تأمینکنندگان معتبر و باتجربه یکی دیگر از بهترین راهکارهای کاهش هزینههای کلی ساختوساز است. امروزه شرکتها، برندها و فروشگاههای متعددی همچون فولاد آذر آذین و ... در حوزه عرضه و تولید انواع محصولات فولادی فعالیت دارند. شناسایی تأمین کننده مناسب و مقایسه قیمت محصولات مختلف میتواند در کاهش هزینهها نقش پررنگی داشته باشد.
جمع بندی
نبشی از جمله مقاطع فولادی بسیار کاربردی است که در صنعت ساختمانسازی کاربردهای متعددی همچون مهار دیوارها، ساخت ساپورت لولههای تأسیساتی و سینیهای کابل برق، ساخت ستون و خرپا، اتصال تیرآهن به بیمها در ساختمان و ... دارد. تاثیر قیمت نبشی بر ساختمانسازی بسیار محسوس است چرا که نبشیها در بخشهای متعددی از ساختمان به کار میرود. این هزینهها تحت تاثیر نوسانات ارز، وضعیت عرضه و تقاضا، سیاستهای دولتی و ... خواهد بود.
نظر شما